Falun Gong menerima sambutan hangat di Ekspo Kesihatan Malaysia (Foto)

Oleh seorang pelajar Falun Gong di Malaysia

(Falundafa.org.my) Ekspo Kesihatan Antarabangsa Ketujuh dan Ekspo Teh, Minuman dan Kesihatan Antarabangsa Pertama, yang berlangsung tiga hari dari 19 November – 21 November 2010 di Putra World Trade Center, Kuala Lumpur. Ekspo ini mempunyai lebih dari seratus tujuh puluh gerai, lebih daripada lima puluh ribu orang menyertai, malahan terdapat sejenis Qigong yang tersebar luas lebih daripada seratus buah negara dan wilayah; Falun Gong merupakan satu-satunya kumpulan Qigong yang menyertai, dan disambut baik. Gerakan badan yang indah dan tenang telah menarik banyak orang untuk bertanya dan mencubanya di sana.


Falun Gong dijemput untuk membuat demonstrasi di atas pentas

 


Falun Gong memperkenalkan latihan di gerai yang disediakan

 


Jururawat berbangsa India (Komathy) mencuba latihan Falun Gong di sana

 


Gerakan badan yang indah dan tenang telah menarik banyak orang untuk bertanya dan mencubanya di sana

Dalam proses pengenalan Falun Gong kepada rakyat, rakyat berasa simpati dengan penindasan Parti Komunis China (PKC) terhadap Falun Gong; berkenalan dengan penindasan yang berlaku di China, mereka tidak dapat mempercayai kerana perkara seperti ini sudah tidak berlaku, tetapi tidak disangkakan perkara seperti pencabulan hak asasi manusia dan hal-hal kebebasan masih berlaku di China. Mereka mempercayai bahawa Falun Gong adalah baik dan mengharapkan pelajar boleh sabar.

Jururawat berbangsa India (Komathy) mengambil inisiatif untuk memperolehi lebih maklumat malahan mencubanya di sana. Selepas mencuba kesemua lima gerakan badan, dia berasa amat gembira: “Benar-benar amat baik, sangat menyenangkan, saya merasakan badan amat selesa dan sihat, dan saya dapat menfokus perhatian saya, dan berlatih bersama-sama kamu semua, saya merasakan tenaga yang amat kuat dan selesa."

Dalam ekspo kesihatan kali ini, pihak penganjur membuat banyak program yang baik, dan Falun Gong dijemput untuk membuat demonstrasi di atas pentas. Banyak penonton bertanyakan tempat latihan dan akan mempelajarinya bila ada ruang masa.

Versi Inggeris boleh diperolehi di http://www.clearwisdom.net/html/articles/2010/11/24/121586p.html

Versi Cina boleh diperolehi di http://www.minghui.org/mh/articles/2010/11/22/马来西亚健康展-法轮功受欢迎(图)-232808p.html